Få skiftet batteri i dit ur. Sådan gør vi - 7 vigtige trin.

Indsendt af Barbara Maria
Batteriskift i armbåndsur

Få skiftet batteri i dit ur. Sådan gør vi - 7 vigtige trin.

Du har sikkert prøvet det. Dit armbåndsur er gået i stå og du skal have sat et nyt batteri i uret, så du igen kan se hvad klokken er.

Hos Guldsmed Barbara Maria har vi skiftet batterier i armbåndsure i over 25 år. Hos os koster det fra 120kr at få skiftet batteri i dit ur. Vi aftaler med dig, hvornår dit ur er klar, når du indleverer uret.

Det sker, at vores kunder spørger os om hvordan vi gør, når vi skifter batteri i et ur. Det vil måske overraske dig, men det er faktisk overraskende mange ting vi gør, når vi "bare" skal skifte et batteri i et ur.

1.) Modtagelse af dit ur

Først undersøger vi om dit ur rent faktisk går. Går uret, vil vi spørge dig ind til hvorfor du ønsker et batteriskift. Det kan måske være fordi at dit ur taber tid, hvilket kan indikere at uret skal bør undersøges nærmere - for når et ur taber tid, kan det skyldes flere ting.
Hvis dit ur ikke går, så undersøger vi om det kan skyldes at kronen, på siden af uret, er trukket ud - for så stopper uret. Hvis den er trukket ud, så prøver vi at trykke den/skrue den ind og af se og dit ur begynder at gå. 

Nu undersøger vi om dit ur viser virker - om de går på hinanden eller rammer indersiden af glasset. Vi kigger også efter om nogle af de små index eller tal på skiven kan være faldet af. Er der brud eller revner i glasset på dit ur, hvilket også kan ske langs kanterne, så kan der være en øget risiko for at glasset går itu, når uret skal lukkes efter batteriskiftet.

Er dit ur konstrueret til at være vandbeskyttet f.eks. til 10bar/10ATM vil vi altid foreslå dig at dit ur ifm. batteriskiftet bliver trykprøvet. Det koster noget ekstra, men er vigtigt for dit urs holdbarhed.

2.) Åbning af dit ur

Hvis dit ur ikke går eller taber tid, så undersøger vi det nærmere på vores urmagerværksted i butikken. Derfor vil du typisk få et reparationsnummer, så du senere samme dag kan hente uret igen.

Når vi skal undersøge dit ur, så bliver vi nødt til først at fjerne snavs, støv og lign. på urets bagkasse omkring åbningen, så det ikke kommer ind i uret, når vi åbner det.

Når dit ur skal åbnes, så finder vi det rigtige værktøj til at åbne uret, så dette gøre så skønsomt som overhovedet muligt – dvs. uden at vi laver nogen mærker eller ridser.

3.) Undersøgelse af dit ur

Når vi har fået åbnet dit ur begynder vi med at fjerne al indvendig snavs og støv – dette kan i det fleste tilfælde fjernes vatpinde og med den orange støvblæser, som I kan se på billedet.

Når dit ur er åbnet vil vi hurtigt kunne konstatere om uret har været udsat for fugt/vand, da vi da vil kunne konstatere rustpletter. I sådanne tilfælde vil vi give dig besked og dernæst forsøge at fjerne rusten.

Så er det tid til at fjerne det gamle batteri i dit ur. Det gør vi forsigtigt med en spids pincet, uden at berøre andre af de indre dele i uret med værktøjet eller fingrene. Når batteriet er fjernes kan vi se om det gamle batteri skulle have lækket. Har batteriet lækket kan vi se det både på bagsiden af batteriet og på uret batteri-poler. Et læk ses ofte som irring, hvilket giver nogle små grønne pletter. Hvis der skulle være sket et læk, så renser vi det væk og giver dig besked.

4.) Batteriet udskiftes

Det gamle batteri bliver dernæst samlet op med en plastikpincet og lagt over på vores batteri-tester. Her vil vi måle spændingen på det gamle batteri. En måling hvor spændingen på batteriet er høj, kan være tegn på fejl i urværket eller at urværket trænger til en rensning. En måling hvor spændingen er lav er klart det mest almindelige. Det betyder det gamle batteri er fladt og skal udskiftes.

Alle gamle batterier fra ure bliver ansvarligt afleveret til genbrug, hvor sølvet m.m. fra batterierne bliver udvundet og genbrugt.

Vi aflæser batteriets nummer og størrelse og udskifter det med et nyt identisk batteri. Vi anvender batterier fra VARTA, da de er uden bly. Det nye batteri isættes nænsomt med plastikpincet og vi sikre os at det sidder ordenligt fast i urværket.

Afhængig af størrelsen på uret, så noterer vi, enten på selve batteriet eller på et lille klistermærke, hvornår batteriskiftet er foretaget. På den måde kan vi altid informere dig om hvornår, du sidst blev skiftet batteri i dit ur.

5.) Når dit ur skal lukkes igen

Når vi har konstateret at dit ur går igen med det nye batteri, så stiller vi uret. Det er nu tid til at uret skal lukkes, men inden da kontrollerer vi pakningen i dit ur. Pakningen er meget vigtig, da den sikrer en forsegling dit urværk, så det forbliver beskyttet mod støv, snavs og vand.

Her skelner man mellem gummipakninger(blød) og fiberpakninger(hård).
Det er vigtig at se om der er nogen brud på pakningen, om den har været i klemme i urets bagkasse, eller om pakningen blevet trukket eller vredet så den er blevet for stor. I disse tilfælde udskifter vi pakningen uden at spørge dig, da uret skal være tæt.
Er pakningen komplet, men måske lidt udtørret og ufleksibel, så smører vi pakningen med silikone og genanvender den.

Når pakningen er på plads, så placerer vi bagkassen, så den sidder korrekt på urkassen. Der er næsten altid der er en lille udfræsning på bagkassen, som skal placeres ved urets krone.

Dit ur bliver nu lukket til med det rigtige værktøj f.eks. en skruenøgle eller trykpresser med de korrekte kæbeskåle, så dit ur ikke får mærker eller dit urglas knækker/springes.

6.) Urets rem eller lænke efterses

Inden vi udleverer dit ur, så kontrollerer vi om urets rem eller lænke er intakt. Der bør nemlig ikke være revner indvendigt på urremme – specielt gummiremme. Revnerne kan hurtigt udvikle sig til at remmen knækker og du mister dit ur. I de tilfælde, hvor vi konstaterer revner i urremmen eller at remmen lugter meget surt, så vil vi foreslå dig en ny urrem.

Har dit ur en metallænke, så må ikke være falde for slapt ned, når man holder uret i urkassen og lader lænke svæve frit. En slap lænke kan nemlig være tegn på slidte stifter inde i lænken. Når stifterne bliver for tynde, så knækker de og tabe dit ur. Vi vil anbefale dig at skifte enten til en ny lænke eller en urrem, hvis vi mener at din urlænke er for slidt.

Endelig kontrollerer vi at din urrem eller lænke sidder korrekt - helt op til urkassen mellem urets horn eller lign. Hvis dette ikke er tilfældet, kan det være tegn på at urkassens ursplitter er blevet bøjede, sløve i fjederen eller tyndslidte. Derfor vil vi undersøge dem og evt. udskifte dem, hvis vi mener det er nødvendigt. Vi vil naturligvis give dig besked om udskiftningen.

7.) Garanti på batteriskift?

Vi kan ikke garantere, hvor lang tid et nyt batteri kommer til at virke i dit ur. Typisk holder det omkring 2 år, men det afhænger flere faktorer - f.eks. olierne i dit urværk, urets alder, snavs i uret, brug af urets funktioner m.m.

 

Tilbage til bloggen